8 Cara Mudah Ibu Bapa Boleh Kenalkan Allah Pada Anak Kecil!

 

solat

Awaludin Makrifatullah

Permulaan agama, adalah mengenal Allah. Sebagai ibu bapa muslim, kita seharusnya menanam konsep adanya Tuhan Yang Esa dalam diri anak-anak. Tuhan itu namanya Allah.

Soalannya, bagaimana ingin perkenalkan Allah kepada anak-anak?

Tak perlulah kita berfalsafah panjang, berdalil itu ini dengan anak-anak kecil. Itu terlalu berat dan sukar bagi mereka.

Mulakan dengan perkara-perkara mudah sahaja seperti ini :

1. Tunjukkan kegembiraan kita apabila masuk waktu solat

2. Solat berjemaah. Terangkan bahawa kita solat untuk mengingati Allah. Kenapa perlu ingat kepada Allah? Kerana Allah sayang pada kita. Buktinya Allah bagi sihat, Allah bagi kenyang, Allah bagi ibu dan ayah untuk anak kita.

doa budak

3. Perdengarkan doa kepada anak-anak, seeloknya doalah dalam bahasa yang difahami. Jelaskan kepada mereka, kita berdoa kepada Allah kerana Allah itu hebat, sedangkan kita manusia lemah.

4. Ajar anak berdoa. Misalnya jika mereka mahu dibelikan permainan, ajar mereka berdoa supaya Allah berikan rezeki kepada ibu dan ayah, agar hajat mereka tadi tercapai.

5. Ungkapkan terima kasih atau Alhamdulillah di hadapan anak-anak apabila kita memperoleh rezeki dan nikmatNya. Terangkan bahawa ia adalah pemberian dari Allah.

7. Ajarlah anak-anak doa-doa ringkas seperti doa makan. Kaitkan bahawa Allahlah yang memberi kita rezeki.

cara-kenalkan-allah-2

8. Bawa anak-anak bersiar-siar. Apabila melihat awan, ucaplah subhanallah. Terangkan hebatnya Allah menciptakan awan tanpa tiang.

kredit sumber dari  JuniorAulad.com

Harap perkongsian ini beri sedikit manfaat dalam kita mendidik dan terus mendidik anak kecil supaya mempunyai jati diri dan pegangan agama yang teguh dimasa-masa akan datang. 

 

Comments

comments

Leave a Reply

CommentLuv badge