7 Sebab Susu Ibu Semakin Kurang!

7 sebab susu badan semakin kurang

7 sebab susu badan semakin kurang

Minggu lepas Anim terima jemputan kenduri doa selamat. Rumah kawan. Dia buat majlis doa selamat untuk anak kecil yang baru lahir. Kalau ikutkan dah nak masuk 2 bulan macam tu.

Pada lusanya, Anim terima satu whatsapp. Kriiing, bunyi notifikasi whatsapp henfon masuk. Rupaya sahabat Anim haritu yang mesej.

Dia ada beritahu yang sekarang ni mengalami masalah susu badan semakin berkurang. Sebenarnya sebelum ni ada juga dia ceritakan. Cuma saya tak percaya sebab selalunya kalau ikut pengalaman melahirkan anak ke-tiga yang lepas, dia memang tak pernah ada problem susu badan kurang (drop). Bayi dah nak masuk 2 bulan. kalau ikutkan susu ibu sepatutnya semakin banyak. Tapi lain pula ceritannya.

Pada waktu usia bayi macam ni, selalunya bayi akan lebih kerap menyusu. Dan ini akan buatkan susu ibu terhasil lebih banyak

Macam-mana Susu Ibu Boleh Kurang?

Ada beberapa faktor yang jadi asbab susu ibu boleh berkurang sebenarnya. Sepanjang pengalaman Anim sendiri yang telah amalkan teknik penyusuan susu ibu ni, sempat jugalah dapatkan info dari pakar dan belajar sikit-sikit. Tapi serius, mana yang tak tahu Anim cakap tak tahu.

7 Sebab Susu Ibu Semakin Kurang. 

 • Stress/ Tekanan Emosi

  Ini musuh utama bagi ibu yang menyusukan bayi. Stress ini sangat-sangat mempengaruhi EMOSI ibu terutama yang menyusukan anak.

  Bila emosi yang tidak stabil terjadi, susahlah untuk si ibu nikmati suasana yang menyeronokkan sepanjang penyusuan. Bila tidak gembira, hormon oksitosin akan semakin berkurang dalam tubuh. Hormon oksitosin ni berkait rapat dengan perasaan ibu.

  Jika Anda (ibu) rasa tak gembira, susu akan semakin berkurang kerana tubuh tak berikan galakan kepada hormon ni bertugas sebaiknya seperti melancarkan penghasilan susu badan.

 • Kekerapan Bayi Menyusu

  Untuk pengetahuan anda, semakin besar seorang bayi itu, semakin kurang mereka akan menyusu dengan ibu sehinggalah putus susu.

  Ini juga akan menyebabkan kurang terjadinya refleks kepada payudara ibu. Secara automatik akan kurangkan kuantiti susu yang dihasilkan, malah berkemungkinan akan terus drop hingga kering.

  Sebaiknya, jika anda nak kekalkan penghasilan susu yang baik, dan ingin menambah susu badan sentiasa, ibu perlulah konsisten mengepam walaupun anak tidak kerap menyusu seperti biasa.

 • Bayi Tidak Menyusu Dengan Betul

  Bahasa mudahnya, penyusuan bayi tersebut tidak efektif. Selalunya kes ni terjadi pada awal kelahiran.

  Antara punca kerana tidak melekap dengan betul. Para ibu juga tak diajar dan didedahkan dengan teknik yang betul semasa tempoh awal penyusuan.

  Jadi, banyaklah kes dimana susu ibu tidak keluar dengan efektif. Banyaklah terjadi kes susu ibu yang  sikit dan buatkan si ibu memaksa diri hingga stress dan mula mencari jalan pintas dengan memberi susu formula.

  Walaupun begitu, ada juga dimana ibu yang tidak tahu dimana payudara bagi ibu menyusu perlulah dikosongkan dengan kerap supaya susu yang baru akan mudah dihasilkan.

 • Tiada Demand & Suply

  Kalau tanya saya, ini perkara asas dan tunjang dalam teknik penyusuan yang wajib para ibu ambil tahu.

  Perkara penting dalam bab penyusuan ialah memahami konsep suply and demand.

  Selalunya bayi yang telah minum susu formula akan kurang permintaan untuk menyusu ibunya kembali. Ini kerana sudah terbiasa dengan rasa dan mula menggemari susu formula.

  So, bila bayi dah kurang menyusu…badan akan sampaikan signal pada otak yang bayi tidak lagi perlukan susu ibu yang banyak. Oleh sebab itu, suply atau bekalan susu ibu untuk si anak akan semakin berkurang.

 • Kurang Makanan Bernutrisi.

  Senang cerita, faktor pemakanan yang tidak betul dan tidak sihat. Suka makan junk food daripada makan nasi dan makan makanan seimbang yang lain.

  Sebenarnya, bagi ibu yang betul-betul menjaga kualiti makanan seimbang, mereka tidak mudah rasa penat malah lebih mudah gembira ketika menyusukan bayi kerana peroleh hasil susu yang mencukupi.

  Makanan yang seimbang juga sangat membantu susu ibu jadi berkualiti. Macam mana makanan seimbang tu?

  Paling mudah anda lihat carta piramid makanan. Disitu diberitahu carta makanan seimbang ikut diet yang diperlukan. Pinjam je buku sains anak-anak yang dah bersekolah atau adik-adik.

  Makanan adalah faktor mustahak untuk ibu tambah susu badan lebih banyak lagi.

  Kurangkan makanan yang ada banyak perisa, banyak gula, banyak minyak, garam dan mee segera.

  Lebihkan sayur hijau dalam hidangan. Itu sudah memadai.

 • Toksin Dalam Badan.

  Apabila badan terlalu banyak asid, ia akan block beberapa fungsi tubuh yang lain termasuklah semasa proses penyusuan.

  Kadar metabolisme tubuh juga akan merudum jatuh dan buatkan si ibu kurang bermaya, cepat lesu dan mudah kena serang penyakit. Metabolisme yang baik akan membantu ibu menyusu produce susu dengan lancar.

 • Kerap Minum Minuman Sejuk.

  Ibu yang mengamalkan breastfeeding perlukan air yang banyak bagi mencukupkan keperluan air dalam tubuh.

  Susu ibu sendiri terdiri daripada 70% air.

  Namun, kebanyakan ibu lebih gemar minum air sejuk atau berais. Ini mungkin asbab cuaca di Negara kita yang panas terik buatkan ibu lebih selera minum air batu berbanding air kosong biasa.

  Nasihat Anim, tinggalkan sementara minuman sejuk dan banyakkan minum air masak.

 

Sekiranya anda yang membaca artikel ini sekarang sedang berusaha untuk jayakan proses penyususan susu ibu, dan mahu selesaikan masalah kekurangan susu badan, Anim cadangkan anda mulakan sekarang.

Cuba cari solusi dari artikel 7 sebab susu ibu semakin kurang yang Anim tulis ini. Sekiranya perlu, amalkan suplemen penggalak susu badan ibu ini –>  cara banyakkan susu badan

Comments

comments

7 Comments

 1. Anuar Jul 24, 2017
  • Anim Jul 26, 2017
 2. Khairul Zamri Jul 27, 2017
 3. Amirul Jul 28, 2017
 4. titan Aug 7, 2017
  • Anim Aug 7, 2017
 5. aziana Aug 10, 2017

Leave a Reply

CommentLuv badge