Assalammualaikum ibu-ibu semua..

1423360746904

Hari ini Anim terpanggil untuk selitkan satu entri yang tersangat penting untuk semua ibu dan bapa ambil tahu dan jangan ambil lewa sahaja. Sebenarnya 2 tahun lepas anak Anim telah ditahan di wad sebuah hospital akibat demam panas dengan suhu lebih 39’C dan telah pun terkena ‘Sawan Tarik’ (Febrile Seizure).anak Anim dibawa ke hospital dan terus kena tahan. Kejadian ketika itu memang sangat PANIK bagi Anim dengan suami yang memang zero tak tahu apa nak buat bila dah jadi. Di harapkan perkongsian ini dapat jadikan rujukan jika ianya berlaku kepada anak-anak anda.

 

DEMAM SAWAN

Selalunya orang akan berasa takut melihat seseorang anak dalam keadaan sawan. Seorang bayi yang sawan tidak sedarkan diri, matanya selalu berpusing keatas dan seluruh badan serta kaki dan tangannya terasa keras dan seolah -olah menggilgil. Keadaan ini juga biasa dikenali sebagai tarik . Ramai di antara ibu bapa yang telah melihat bayi mereka mengalami tarik menyatakan yang mereka fikir bayi mereka hampir putus nyawanya .

Punca sawan di kalangan kanak -kanak yang kerap sekali terdapat ialah demam panas . Adalah dianggarkan yang sekurang -kurangnya satu peratus dari kanak – kanak mengalami demam sawan . Demam sawan juga merupakan satu sebab utama bagi ramai kanak – kanak masuk wad .

Sawan biasanya berlaku pada peringkat umur tiga bulan hingga tiga tahun . Walaupun demam sawan boleh juga berlaku dikalangan mereka itu . Sawan yang berlaku dikalangan bayi – bayi yang berusia kurang dari tiga bulan lebih besar kemungkinannya disebabkan oleh punca – punca lain yang lebih serius seperti penyakit meningitis .

Demam sawan biasanya berlaku apabila suhu badan meningkat dengan tingginya . Sawan dikalangan bayi yang tidak ada kena mengena dengan demam merupakan sawan yang mungkin disebabkan oleh kerosakan otak , dan punca – punca metabolik seperti kekurangan glukos atau kalsium .

Biasanya bayi – bayi yang mendapat demam sawan hanya mengalami sekali sahaja dalam seumur hidupnya. Tetapi ada juga bayi – bayi yang masih terus mendapat demam sawan berkali – kali sehingga usianya tiga tahun terutamanya jika dia tidak diberi ubat – ubat yang boleh mencegah sawan .

sawan tarik

 

PUNCA DEMAM SAWAN

Kebanyakkan demam sawan yang berlaku adalah disebabkan oleh demam virus dan tanda – tanda yang didapati termasuklah selsema , batuk dan kurang minat menyusu . Tetapi ada sahaja penyakit yang boleh menaikkan suhu badan bayi – bayi atau kanak – kanak boleh membawa kepada demam sawan seperti penyakit lebam paru – paru ( pneumonia ) .

Untuk mengelakkan sawan , suhu badan bayi – bayi dan kanak – kanak mestilah diturunkan. Lazimnya seseorang bayi atau kanak – kanak yang demam mungkin tidak berminat untuk meminum air atau susu tetapi dia mestilah digalakkan juga untuk meminum seberapa banyak yang bolh . Baju yang dipakai mestilah nipis . Baju yang tebal akan menaikkan suhu badan . Ubat -ubatan untuk mengurangkan demam seperti panadol bolehlah diberi sementara mendapat penilaian dari doktor -doktor.

Aspirin adalah sangat berkesan untuk menurunkan suhu badan tetapi tidak digemari oleh kebanyakan pakar kanak -kanak kerana ada pendapat mengatakan bahawa penggunaan ubat ini boleh meninggikan risiko untuk seseorang bayi atau kanak -kanak itu mendapat penyakit yang dipanggil ‘ Reye’ Syndrome ‘.

Penyakit ini biasanya bermula dengan batuk selsema dan demam walaupun tidak tinggi. Adakalanya penyakit ini bermula dengan muntah dan cirit . Setelah beberapa hari tanda -tanda ini mungkin surut tetapi biasanya dengan tiba -tiba keadaan berubah menjadi lebih tenat dimana kanak -kanak itu mengantuk atau tidak sedarkan diri dan mungkin mengalami sawan walaupun suhu badannya tidak tinggi .

Penyakit ini boleh membawa maut dan bagi mereka yang dapat diselamatkan ada yang mengalami masalah -masalah perkembangan seperti kecacatan fizikal dan kecacatan akal . Saya ingin menegaskan bagaimana pentingnya ibu bapa tidak memberi Aspirin kepada anak -anak kecil .

BAHAYA KE DEMAM SAWAN

Sebenarnhya demam sawan selalunya terjadi, apabila suhu badan terlalu tinggi (naik tiba-tiba) dan biasanya jadi untuk beberapa minit sahaja. Jarang sekali lebih dari 15 minit. Tetapi kebanyakan doktor berasa khuatir kalau demam sawan berlanjutan hingga lebih dari 20 minit kerana kemungkinan akan membawa kesan yang tak baik kepada perkembangan intelek seorang kanak -kanak .

Ada penyelidikan yang menunjukkan bahawa sejenis penyakit sawan ( temporal lobe epilepsy ) boleh berlaku kepada sebahagian kecil anak-ank yang terkena demam sawan ni. Mostly dalam  keadaan ini kanak -kanak itu  tidak sedarkan diri, ada yang menepuk -nepuk pipinya ,bermain -main lidahnya serta menunjukan kelakuan yang agak aneh sepanjang sawan itu berlaku. Kalau first time jadi memang seram!

Sawan juga boleh menjejaskan perkembangan otak (intelek) dan juga prestasi persekolahan kanak -kanak . Kanak -kanak yang mendapat demam sawan yang lama , iaitu lebih dari 30 minit , ketar -ketar disebelah badan sahaja dan mereka yang mempunyai saudara mara dekat yang menghidap penyakit sawan di anggap mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat penyakit sawan atau Epilepsy.

Apakah langkah yang perlu kita lakukan jika anak di serang SAWAN?

Jika demam sawan berlaku, kita sebagai ibu bapa perlulah bertenang dan yakin bahawa keadaan ini akan berlalu selepas beberapa minit JANGAN PANIK! Ibu atau bapa dinasihatkan untuk membaringkan bayi disebelah badan (mengereng)  supaya tidak mudah cecair dari mulut (buih) dan tekak masuk ke dalam paru -paru , yang membawa kepada penyakit ‘ pneumonia ‘ .

Gunakan Tuala yang direndam dengan air suam untuk disapukan kemuka serta tubuh badan yang telah ditelanjangkan . Jika demam sawan tidak reda selepas beberapa minit, elok lah segera dibawa ke klinik yang berdekatan supaya sawannya diberhentikan dengan  suntikan seperti valium atau paraldehyde yang akan diberi oleh doctor.

PENTING! Dinasihatkan supaya bayi -bayi atau kanak -kanak yang mendapat demam sawan untuk pertama kalinya dibawa berjumpa doktor kerana jika ada perasaan khuatir yang mereka mungkin menghidap penyakit meningitis doktor akan mengambil air dari bahagian tulang belakang untuk diperiksa .

Ini adalah penting untuk mengenalpastikan dengan awal penyakit meningitis , dan untuk membolehkan doktor memulakan rawatan . Penyakit ini  serius dan boleh membawa kepada kecacatan fizikal , mental dan kerosakan deria -deria seperti penglihatan dan pendengaran atau juga maut . Anggapan -anggapan salah seperti bayi itu akan lumpuh setelah air tulang belakangnya di ambil ( lumbar puncture ) terlalu menyebabkan ibu bapa tidak membenarkan doktor- doktor  menjalankan  prosuder ini untuk menentukan atau mengenepikan penyakit meningitis .

Yang merungsingkan ialah kadang-kadang seorang anak kecil itu menunjukan tanda -tanda awal penyakit meningitis dan perasaan ini boleh membantu mengenalpasti dengan lebih awal penyakit ini . Kalau ibu bapa membantah, ini akan merumitkan perawatan dan akan membawa akibat yang buruk bagi kanak -kanak yang memang menunjukkan kemungkinan menghidap penyakit meningitis. (minta di jauhkan)

PENTING YANG PERLU KITA TAHU

Kanak -kanak yang mula mendapat penyakit demam sawan dibawah usia setahun selalunya didapati mudah mendapat sawan berulang lagi kalau dibandingkan dengan kanak -kanak yang mendapat sawan pada pertama kalinya bila berusia lebih dari dua tahun .

doktor

Ada doktor -doktor yang menyarankan supaya ubat seperti phenobarbitone digunakan pada setiap hari untuk mengurangkan kemungkinan kanak -kanak itu mendapat demam sawan sekali lagi . Adalah disarankan supaya phenobarbitone diberi pada setiap malam hingga usia kanak -kanak itu lebih dari tiga tahun kerana selepas usia ini risiko untuknya mendapat demam sawan adalah rendah.

Ubat jenis lain yang boleh digunakan ialah ‘ Diapezam ‘ ( Valium ) yang diberi dengan cara ‘ suppository ‘ iaitu dijolokkan kedalam bahagian dubur setiap kali kanak -kanak ini mendapat demam yang tinggi dan ini akan mencegah demam sawan berlaku.

Kesan -kesan sampingan bagi ibu seperti phenobarbitone jika digunakan adalah sedikit umpamanya , ia boleh menyebabkan kanak -kanak itu sukar menumpukan perhatian kepada sesuatu perbuatan ( hyperactivity ) atau kanak -kanak itu berasa mengantuk terutamanya jika ubat ini terlalu banyak dimakan.

KESIMPULAN

Demam sawan jarang membawa maut tetapi boleh menimbulkan rasa cemas .  Ia jarang membawa kesan yang buruk kepada perkembangan kanak -kanak . Kadangkala episop ini merupai penyakit meningitis dan doktor mungkin perlu memeriksa air dalam tulang belakang ( melakukan lumbar puncture ) .

Sekumpulan kanak -kanak yang menghidap demam sawan menghadapi risiko yang sangat tinggi sawan itu berulang . Doktor -doktor akan menyarankan supaya ubat yang tertentu dimakan setiap hari untuk mencegahnya.