Rahsia Halba Yang Wanita Harus Tahu

Teenage-Girls-Alexandria-Egypt-Copyright-2011-Ralph-Velasco

Assalamualaikum wbt 

Dah baca tajuk post kali ni? Baiklah, sebenarnya dalam banyak-bayak rempah, halba jugak yang anim pilih untuk di bedah siasat dalam post kali ini. 

RAHSIA TERPENDAM REMPAH HALBA

Sejak 1500 tahun sebelum masihi, halba atau nama arabnya Hulbah telah diketahui memiliki banyak khasiat yang tiada tandingnya. Nama saintifik yang jarang di dengar ialah Fenugreek. Setelah di teliti dan di kaji oleh para cendiakawan dan saintis, Fenugreek ini secara tradisionalnya mampu mengubati dan merawat tubuuh badan seseorang yang bermasalah:

  • Meransang dan menstabilkan hormon payudara
  • Membantu membesarkan payudara dan mencantikkan bentuk
  • Mengubati gangguan hormon
  • Meningkatkan libido wanita dan juga lelaki
  • Membantu kesuburan suami isteri
  • Melancarkan haid
  • Memudahkan ketika proses bersalin 
  • Nutrisi terbaik penambah susu ibu yang menyusukan anak
  • Melancarkan peredaran darah
  • Menjaga sistem jantung 
  • Menstabilkan nafsu makan
  • Mengurangkan masalah over weight
  • Mengatasi masalah sembelit
  • Mencukupkan serat dalam tubuh badan
  • Mengubati kanser usus
  • Mangatasi masalah Monopause
  • Menangkan hati dan emosi
  • Mengatasi masalah radang

Jika di lihat, Halba ini mempunya pelbagai manfaat pada tubuh bbadan seseorang itu. Ia ibarat sebuah AntiVirus semulajadi tanpa upgrade dan berkongsi dengan sumber yang lain. Dah macam sembang kkomputer pulak ye, antivirus kekeke. Betul lah, cuba kita tengok pc dan laptop, ada antivirus untuk internet security, ada untuk malware, adware , emel dan macam macam lagi untuk prevent laptop kesayangan kita dari tercemar dan rosak oleh virus jahat! 

Begitu juga dengan halba. Ia ibarat  antiseptik dan penuh khasiat melancarkan sistem dalaman tubuh kita. 

Rasulullah SAW Pernah Bersabda

Sekiranya umatku tahu akan kelebihan Halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas (book of Sufi m.s 58)

Pada suatu hari Rasulullah saw telah menziarahi sahabat Saad bin Abi Waqqas yang sedang sakit. Rasulullah saw menyuruh dipanggilkan tabib. Al Harith Ibn Qaldah datang merawat sahabat baginda itu. Beliau telah menganjurkan agar Saad bin Abu Waqqas makan Halba dan Kurma Ajwa’. Dengan izin Allah, Saad sembuh dari sakitnya. Rasulullah saw kemudiannya bersabda yang bermaksud :

“Gunakanlah Halba sebagai penawar” (kamus Al-Tibb Mesir)

 

Tak Tahu Cara Guna Halba?

1. Diminum sebagai Teh

  • Melancarkan haid
  • Menghilangkan kembung
  • Melegakan rasa sebu
  • Menguatkan jantung
  • Meransang rahim
  • Menyembuhkan Buasir
  • Mengawak kencing Manis
  • Menghilangkan lendir tekak

2. Untuk Ibu Menyusu

  • Banyakkan air susu ibu
  • Pekatkan susu yang cair
  • Cergaskan tubuh ibu yang menyusukan anak
  • Lancarkan peredaran dan penghasilan susu badan

3. Teh halba + madu

  • Kurangkan ketagihan merokok
  • Anemia

4. Untuk wanita dan lelaki

  • Ramuan tradisi penambah nafsu lelaki dan wanita
  • Sebagai cream lulur payudara
  • Mengencangkan payudara
  • Membesarkan payudara
  • Amalan kuno tabib China untuk rawatan mati pucuk
  • Memanaskan buah pinggang 
  • Menyegarkan organ pembiakan

hipocrates

Halba merupakan antara perubatan rempah tertua di dunia yang telah digunakan oleh Hippocrates (Al-Abqirad) iaitu Bapa Perubatan Yunani

 

 

 

Leave a Reply

CommentLuv badge