Cara Bijakkan Minda Anak Dan Latih Motor Skill Mereka.

Salam dan hai.

Artikel kali ini nampak macam panjang. Anda boleh skip terus kebawah, TAPI rugilah sebab ada point-point penting untuk anda yang mungkin selama ini kita sendiri tak tahu. Izinkan anim curi 5 minit masa anda, cukup!

Macam ni

Ada pelbagai cara untuk didik anak supaya jadi bijak, pandai dan berani. Kalau boleh semua ibu bapa atas dunia ni tak mahu anak jadi pasif. Jadi kali ini anim nak tulis entri khas tentang Cara Bijakkan Minda Anak Dan Latih Motor Skill Mereka.

 

Semua orang tahu….

Asas kehidupan memang wajib kita ajar pada anak, contohnya mengenal Allah. Ya itu perkara wajib malah dalam agama juga itu merupakan ilmu awal yang perlu ibu bapa ajarkan pada anak-anak.

Dalam dunia ni, tak ada seorang pun ibu atau bapa yang nak anak dia jadi lembik, tak berani, lembab dan tak pandai bergaul dengan rakan sebaya. Cikgu dekat sekolah pun sebenarnya sibuk nak mendidik anak kita supaya peningkatan dalam aspek pelajaran dapat dicapai dengan cemerlang.

Percaya atau tak, mengajar serta mendidik anak-anak yang lebih satu langkah bijak kehadapan adalah lebih mudah berbanding sebaliknya. Selalunya, konsep ini akan diguna pakai dan pendidik lebih mesra untuk fokus kepada ketagori kanak-kanak begini.

Habis tu macam mana dengan budak-budak yang lembab? Oii kak kasarnya bahasa….

Rileks… jangan marah, ni nak bagitahu la ni.

Jom kita tengok ya.

Rialitinya pendidikan awal itu kan start dari rumah. Waima dalam perut sekali pun dah bermula kan. Setuju?

Jadi tugas dan peranan ibu bapa sekarang ialah berikan pendedahan kepada anak-anak kecil. Lengkapkan mereka dengan ilmu asas, contoh ajar berjalan, berlari, menunggang basikal dan membaca, mengaji dan lain-lain.

Masa kita kecil dulu pun bukan lahir-lahir terus bijak genius macam Elbert Einstein kan. Pelan-pelan diasuh lepastu disogok dengan macam-macam cara oleh mak ayah supaya kita membesar jadi budak baik, dengar cakap, pandai dan hormat orang tua.

Tapi kebanyakan masalah timbul bila wujudnya evolusi atau perubahan zaman.

Ya Anim akui zaman sekarang semuanya tentang teknologi. Ipad, tablet, komputer, keretapi laju sepantas cahaya dan macam-macam lagi. Orang kampung pun semua dah berkereta. Budak-budak sekarang nak main tepi jalan pun mak ayah dah risau takut kena langgar. Paling menggerunkan kes culik yang sangat berleluasa hari ini.

Tapi itu bukan isunya.

Persoalannya sekarang ialah, nak didik anak pun kadang-kadang tak cukup masa kan?

Sebab?

….Ya sebab utama kerana tuntutan kerja zaman sekarang ni. Bukan itu sahaja, malah kita sendiri sibuk dengan hal masing-masing,  bersosial dekat facebook dan layan group whatsapp yang entah apa-apa memanjang hahaha.

Kesan IT mempengaruhi psikologi dan minda kanak-kanak

Sekarang tengok disekeliling kita, hampir semua golongan mampu gunakan kemudahan dan teknologi. Contoh yang paling rapat kat kita sekarang ni Telefon Pintar (smart phone). Telefon memang pintar, tapi adakah kita cukup pintar untuk tujuan tersebut? Anim tak hairan kalau hari ni, ada anak-anak yang seawal usia 4-7 tahun pun sudah memeliki telefon bimbit sendiri. Kesan dan implikasinya terhadap anak boleh timbukan risiko pada psikologi mereka jika salah digunakan.

Teknologi bukanlah perkara yang kita harus persalahkan. Tapi still ada baik dan buruknya pada anak-anak. Contoh kesan buruk bila anak berjam-jam tonton TV atau menghadap gadget secara tak langsung akan membunuh IQ anak.

Kalau nak story memang seram… tapi inilah kesan negatif yang bakal kita hadapi kalau tak dibendung dari akar umbi. Bayangkan, penggunaan yang salah oleh anak-anak tanpa pengawasan ibubapa boleh:

  1. Membekukan otak anak
  2. Menyekat kreativiti
  3. Kurang dapat berfikir
  4. Mencuri masa
  5. Menganggu tidur
  6. Merampas waktu bermain

Fuhhh banyak lagi…

Kajian-kajian di Universiti dibarat juga ada beritahu, kesan dari penyalah gunaan teknologi ini berpotensi merosakkan sel-sel otak anak yang sedang membesar.

 

Just imagine ya, tiga tahun pertama tumbesaran kanak-kanak sebenarnya merupakan waktu paling penting bagi perkembangan otak kerana waktu inilah pelbagai bahagian otak menjalani proses “pendawaian”.

Tak faham? Tak apa, meh anim terangkan…

 

Pendawaian otak ni macam ni, ia merujuk perkembangan hubungan antara pelbagai sinaps sel otak selepas seorang bayi itu lahir. Sinaps tu pula macam line telefon yang ada kuasa untuk berhubung dan berkomunikasi dengan sel-sel otak. Jadi kalau ada sekatan pada peringkat awal ini, trilion sel-sel otak akn tidak sempurna dalam proses berkomunikasi.

Benda ini penting sebab ketika usia dua tahun pertama, proses ini akan aktif dihasilkan demi menjamin kadar dalam rangkaian saraf mencukupi supaya seorang anak itu sempurna penglihatan, pertuturan, pemikiran, emosi dan lain-lain kemampuan mental.

 

Zaman sekarang bukan alat-alat je canggih, ubat-ubatan malah vitamin juga semuanya boleh tahan hebat. Tunggu masa nak suap je pada anak.

Tapi kalau yang jenis takut nak beri makanan tambahan tu kita faham la. Ye lah, mungkin risau sebab bahan kimia takut terkena yang tak iktiraf asal usulnya. 

Jadi…

Apa kata cuba kaedah manual dan lebih mesra. Tapi kenalah korban masa sikit. Alaaa, untuk anak kot, nanti anak dah besar tak rasa semua ni dah.

BERI ANAK MAINAN INTERAKTIF UNTUK CAS SEL OTAK MEREKA!

Anim nak beritahu, ada satu permainan ni sangat bagus untuk budak-budak dalam fasa 4-6 tahun. Yang mana kaedahnya bertujuan untuk develope brain dan mengasah motor skill anak supaya bila dah besar dan bersekolah nanti, anak tu akan jadi lebih pintar, kretif dan mindanya sentiasa berlari-lari generate macam-macam perihal kehidupan. Tapi tak adalah sampai budak tu nak kena pikir macam mana nak buat duit atau tub tub boleh masuk universiti terus.

At least minda anak akan terbuka, sel-sel otak akan terhubung macam dalam iklan susu kat TV tu. Diorang akan berfikir, macam mana kereta bergerak, kapal boleh terbang, kertas dibuat, dan paling ohsem pun akan fikir macam mana nak bawa kereta mama ni ye…hahaha. Serius memang ada yang berfikir sampai tahap macam ni oleh budak usia 5-6 tahun. Amazing kan sifat ingin tahu mereka. So dari sini kita dah boleh tahu yang minda anak sentiasa berjalan. Nampak tak?

Okay berbalik pada mainan interaktif yang anim nak beritahu tadi. 

TONTON VIDEO – Cungkil Daya Kreativi Dan Imaginasi Anak

 

Cara jadikan anak bijak

Orait ini lah dia permainan Stick Puzzle. Korang boleh join main sekali dengan anak. DIY ikut kreativiti masing-masing.

Ada beratus-ratus bahan binaan puzzle ni dalam satu box.

sticky-16

Selain ibu bapa sibuk merancang ekonomi keluarga dan melakar masa depan, jangan diabaikan kebolehan terpendam anak. Kalau dulu popular dengan permainan pasir kinetic sand, tapi sekarang saintis dah cipta game baru lebih interaktif untuk membina dan menghubungkan sel-sel otak anak.

Review jujur anim.

[wp-review id=”1587″]

 

Sebenarnya konsep permainan ini lebih kurang je macam puzzle lain atau mainan lego yang kita beli untuk anak tu. Bezanya adalah dari segi unik saiz dan kebolehan mencipta dan membentuk yang lebih pelbagai.

Ingat tak masa sekolah kecik-kecik dulu, kita pernah main susun-susun lidi? Ada yang buat ABC, nombor dan macam-macam lagi. Tapi tak best lah kalau guna lidi penyapu tu kan. Jadi, bila semua konsep ini digabungkan, maka terciptalah stick puzzle yang mesra kanak-kanak dan lebih mudah untuk bermain.

cara bijakkan anak

Bijakkan Minda Dan Motor Skill Anak

Boleh dicantum, dilekat ikut suka hati kanak-kanak dan meningkatkan kreativiti.

Seronokan!

Selain itu juga, ibubapa boleh lah sertai anak dan galakkan mereka mencuba. Dari sini anda dapat lihat samada mereka dapat mengusai motor skill atau pun tidak. Belajar belajar juga, tapi main harus main kerana dalam permainan juga ada pelajaran yang tersirat.

Kalau mama sibuk goreng ikan kat dapur tu, papa pun boleh join sekaki main dengan anak. Layan lah budak-budak tu, seronok tau!

Tengok gelagat anak-anak anim tengah sibuk main dengan Stick Puzzle ni.

 

Cara Bijakkan Minda Anak

Cara Bijakkan Minda Anak

15934272_1057885704338966_1486736194_o

15935408_1057885721005631_1566338544_o

Tak ke korang kagum lagi bangga bila lihat anak-anak ada daya kreativiti boleh berfikir luas malah membentuk semua ni!

sticky-11

 

sticky-12

 

sticky-10

 

sticky-4

Tingkatkan Motor Skill Anak

 

sticky-3

Anak-anak kreatif dan bijak

 

sticky-7

sticky-13

sticky-18

sticky-17

 

Menarik kan! 

Kat mana boleh dapatkan stick puzzle ini?

 

“Saya tak sabar nak kasi pada anak. Biar dia main dan jadi bijak!”

Jika anda berminat untuk dapatkan,

Ikut langkah mudah dibawah untuk buat tempahan 

arrow (2)

 

Harga permainan yang boleh bantu anak lebih bijak melatih motor skill ini cuma RM27 RM30 RM49

**** Sabah/Sarawak RM35 

CARA ORDER: 

Whatsapp  Taip >> NAK  PUZZLE  dan hantar ke 0196196964

(Will respond within 1 minutes)

sticky-9

Ciri-ciri stick puzzle

  • Material plastik
  • Jenis – PE
  • Bahan selamat dan kualiti, non- toxic and tasteless plastic
  • 450pc in bag

Suitable for children moving hands, mobile brain since it help develope child’s brain ability.

 

sticky-15

sticky-5

 

 

Terima kasih sebab sudi singgah dan baca Cara Bijakkan Minda Anak Dan Latih Motor Skill Mereka.

SHARE jika artikel ini bermanfaat dan mendatangkan kebaikan untuk rakan-rakan diluar sana. 

ARTIKEL BERKAITAN

2 Comments

  1. raihanah Jan 16, 2017
    • Anim Jan 16, 2017

Leave a Reply

CommentLuv badge