AWAS!! 7 Ubat Ini Boleh Bantu Anak Anda Yang Ketagih Ipad, Youtube…

Anak Ketagih Tengok Utube, Ipad? Ini ubatnya..

Artikel ni ditulis khas atas pengalaman sebenar seorang ibu. Anak beliau menghadapi tahap ketagihan terhadap gadget yang melampu. Atas perkongsian beliau (nama dirahsiakan) admin diberi keizinan untuk mengolah sumber cerita beliau sebagai fakta untuk umum. Semoga anda mendapat sesuatu yang bermanfaat.

brain damage

 Info: Doktor sahkan seorang kanak-kanak yang terlantar di hospital kerana menghidapi “brain damage” adalah disebabkan kerap bermain ipad. 

 

Ada masalah seperti ini? Pasti ada jika tak dibendung dari sekarang. Apabila anak mula ketagih dengan gadget, misalnya tengok ipad berjam-jam lamanya pasti semua kerja tak menjadi. Anda jeritlah nama anak berulang kali, mungkin hingga nak tercabut anak tekak baru si dia menyahut. Ia petanda awal anak mula ketagih ipad atau gadget.

 

Awas! Kini anak kecil sudah sukar untuk berenggang lagi. Sehinggakan ada yang pandai jawab “kejap, kejap…kejap laaa” . Dan ada juga yang bertukar menjadi tidak sabar sehinggakan semua perkara ingin cepat seperti meminta barang dan lain-lain. Mungkin ini antara kesan jangka panjang dimana anak sudah ‘freez’ dan tak lagi mempunyai waiting period yang normal sebagai seorang kanak-kanak. Step ini sudah ditenggelamkan oleh dunia eletronik yang tidak sewajarnya menjadikan anak sebagai target.

 

Bayangkan semuanya berada didepan mata. Nak tengok cerita A, klik dan tengok. Nak tukar cerita B, tak perlu tunggu-tunggu 2 saat, klik and play. Begitu juga dengan educational learning yang kononnya membantu dengan adanya Aps yang boleh dimuat turun dengan mudah dan cepat. Hakikatnya anak ini telah pun skip rutin kenormalan pembelajaran. Akibatnya, anak menjadi cepat marah jika gadget kesayangan mereka mula ‘hang’ atau kehabisan bateri. Kadang-kadang, anak-anak ipad ini boleh berubah sikap secara tiba-tiba apabila performance gadget tidak seperti biasa!

 

Penafian, tidak semua kesan negetif ini berlaku jika digunakan dengan cara yang betul dan pemantauan oleh ibu bapa.

7 Cara ini mungkin membantu anda

1. Sediakan jadual menonton TV atau Ipad.

Had kan dengan bertegas yang anak-anak hanya boleh menonton pada hari minggu sahaja. Mula-mula memang susah, tapi lama kelamaan mereka akan ikut.

2. Jangan berikan konsep kepunyaan pada anak terhadap gadget.

Contoh 1: “kakak, tolong ambil ipad kejap, mama nak pijam boleh?”

contoh 2: “Adik, papa dah download banyak game dan cerita kartun baru dalam tab adik ni tau”

NO NO NO NO . Full stop!! Jangan sesekali katakan ia milik mereka. Pastikan mereka tahu yang anda merupakan pemilik dan mengawalnya 100%. Tanpa keizinan anda, mereka tak dapat menggunakannya.

3. Tutup sambungan network di gadget di bahagian tetapan (setting)

Katakan kepada mereka yang Internet sudah rosak atau gunakan alasan yang logik.

4. Banyakkan interaksi dengan anak

Never let them use or watch the ipad alone – ini orang jawa kata. Duduk sama-sama dan lihat apa yang mereka gemar sangat lakukan atau tonton. Sentiasa berbual tentang cerita yang berkaitan dengan yang anak sedang tonton. Jadi penyibuk sikit apa salahnya.

5. Jangan Full Charge tablet atau ipad

Gunakan trik ini dengan tinggalkan lebih kurang 15%-20% power kapasiti supaya memadai untuk mereka rasa hilangkan rasa bosan. Kemudian ajaklah mereka untuk belajar dan main seperti susun puzzle, mewarna, bermain flash card dan lain-lain.

Ini Mungkin Menarik: Kinetic sand merupakan salah satu pilihan baik untuk mulakan aktiviti baru anak.

6. Ajak anak main dam Ular.

Kenapa gelak? Dengar macam tak logik bukan. Tapi dengan 4 buah dam tersebut, cukup untuk anda, anak anda, adik dan papa untuk join sekali. Pasti riuh rendah satu rumah. Sekurang-kurangnya anda secara tak langsung dapat berkumpul dan bergelak ketawa sambil bermain. Kan indah tu..

7. Dedahkan mereka dengan playgroup serta aktiviti luar

Biar mereka bermain diluar. Beriadah dan bermain. Mengayuh basikal juga sangat di gemari kanak-kanak usia 4-6 tahu. Jangan cepat marah jika anak main tanah, pasir dan sebagainya. Biar mereka sentuh bumi. Biar mereka berinteraksi dengan alam.

 

===
Pasir biru untuk anak (pasir ajaib mainan kanak-kanak)

Pasir ajaib kinetik ini, mungkin membantu anak anda dari terus berkepit dengan ipad. Ia 100% selamat dan tak merbahaya. Ia mungkin jadi aktiviti baru anak anda sekarang! Lihat Sini <—-

Leave a Reply

CommentLuv badge